Tovor

Om din katt har fått tovor så ska jag här ge lite tips om vad och hur du kan göra för att reda ut dom. När du sedan har rett ut tovorna så är det nog dags för ett bad.

Småtovor

Upptäcker du någon eller några enstaka småtovor (tovor som inte sitter tätt inpå huden), så slit inte bara ut dom med kammen. Håll emot längst ner och sätt kammen vertikalt en bit in i tovan och dra försiktigt ut tovan medan du håller emot med den andra handen. Upprepa momentet tills tovan är borta. Om du kammar horisontalt på tovorna, så packar du bara ihop tovan med ännu mer päls från katten. Nedanför i videoklippet så visar jag själva principen hur du ska jobba med en tova.

Videoklipp på detta kommer inom kort.  

Filt-tovor

Om katten har fått en filt-tova som sitter ganska tätt inpå huden och som är omöjlig att kamma ut, så kan du klippa upp den vertikalt i mindre små delar.


 


Använd en liten sax som är rundad istället för spetsig och lägg in kammen emellan så att du inte klipper katten i huden. Saxen finns att köpa bl.a. på ZooPlus och den kostar inte många kronor. Ta hjälp av en vän om din katt har svårt att vara still, då kan vännen klia kissen under hakan medan du jobbar med tovan. När du har klippt upp "fransar" i tovan så tar du hjälp av kammen och kammar ut några i taget av dessa "fransar". Ibland funkar det även att plocka bort några direkt med fingrarna. Klipp lite mer om det behövs och jobba dig vidare genom tovan tills den är borta. Nedanför i videoklippet så visar jag själva principen hur du ska jobba med en filt-tova. 

Videoklipp på detta kommer inom kort. 

© Karin Boman, S*Baltimore's British Longhair. All rights reserved.