Kamning

Om man nu har en långhårig katt, så måste man kamma den. Hur ofta du behöver kamma den, är lite individuellt. När det gäller mina egna katter så behöver jag bara kamma mina semi-långhår någon gång ibland. De som är långhår får jag kamma ca 1 gång i veckan MEN det är för att jag gör ett grundligt och ordentligt jobb när jag badar dom. Då håller de sig lättskötta och fina i pälsen i flera månader.

Jag tänker här ge lite tips på vad och hur man kan göra för att det ska gå lite lättare om man nu har en katt som inte tycker om att bli kammad.

Jag har alltid egentligen bara använt mig av Hindes Mirakelkam Nr 3 L fin (190x35) då jag sköter om mina långhårskatter. Tycker att borstar inte gör någon nytta alls, utan gör bara pälsen elektrisk och svårhanterad och jag har aldrig lyckats reda ut en tova med en borste. Dessutom är det mycket lättare att göra ren en kam mot vad det är att göra ren en borste. Det enda som jag borstar är svansen, men det är inte ofta jag rör den, men då använder jag mig av HH Simonsen Wonder Brush som egentligen är till för oss människor. Tycker att den är helt suverän till svansarna. Kam använder jag inte till svansen för jag tycker att den tar bort på tok för mycket av pälsen (underullen) där och det vill jag inte. Svansen ska ju vara plymig och fin. Kammar man svansen kommer den snart att se ut som en piprensare, så undvik kammen där.

Generellt så undviker jag att lägga i olika produkter i pälsarna mellan baden, men ibland på vintern är det nästan nödvändigt att lägga i lite antistat. Om pälsen är elektrisk/statisk så börjar jag med att lägga i lite #1 All Systems Antistat i mina handflator som jag sedan stryker in i pälsen eftersom jag inte vill ge katten stötar. Det funkar även bra att spraya lite på kammen, men undvik att spraya direkt på katten eftersom inte alla katter gillar när man sprayar på dom. Till vardags använder jag denna antistat för den är väldigt bra och "sitter i" länge och den gör inte pälsen silkig och mjuk. 

Att vänja sin katt att bli kammad 

Det är inte alla katter som tycker om att bli kammade. Även om vi uppfödare börjar att vänja kattungarna med att bli kammade, så är det inte alla som gillar det ändå. Vissa katter är väldigt känsliga och ömhudade medan andra älskar att bli lite ompysslade med kammen. Däremot så kan man vänja sin katt att bli kammad och att den faktiskt tycker att det är helt okej. Men du som ägare måste ha tid och tålamod, vara lätt på handen och ha positiv energi. 

Kattungar 

När du får hem din kattunge så börja direkt med att kamma den regelbundet. Detta gör man för att vänja den vid kamning, inte för att den är tovig. En seriös uppfödare skulle aldrig leverera en tovig kattunge! Så vänta inte med detta tills det är försent och det redan har blivit tovor, för då har du redan där bäddat för trubbel! 

En kattunge är ju full av bus och spring i benen och ofta har de svårt att vara stilla då man ska kamma dom. Om kattungen inte vill bli kammad utan håller på och ska bita i kammen eller sprattla sig iväg o.s.v. så är det väldigt lätt att kamma den lilla om du lägger den på din underarm så att vänster fram- och bakben hänger ner på den vänstra sidan av din arm och det högra fram- och bakbenet hänger ner på din högra sida om armen. Lilla magen vilar på din underarm och svansen ska peka mot dig. Sitt ner på golvet t.ex. då du gör detta och håll kattungen över dina ben så att du inte riskerar att tappa den lilla. (Anders visar här nedanför hur det ser ut, men vi har tagit en av våra vuxna katter att visa med, eftersom vi inte har någon kattunge just nu då detta skrivs. Det blir lite klumpigt med en vuxen katt, hehe...) Sen är det bara att kamma kattungen fösiktigt, släppa ner den och ge den beröm. 

Ömka inte och tyck inte synd om din katt utan ge den positiv energi. Om du ständigt ömkar den då du ska kamma den, så bekräftar du bara att det är jättehemskt det du gör med den och det bygger inte upp något förtroende mellan dig och katten. 

Använd aldrig kammen som en leksak! Använd heller aldrig dina händer som någon sorts leksak. Våra händer är till för att klappa och smeka en katt, inte för att lära katten att bita i dom. "Passa inte på" att kamma kattungen då den sover. Man stör inte en katt som sover. 

Varteftersom kattungen växer till sig lite och faktiskt kan låta bli att bita i kammen och då den kan stå still en stund så kan du t.ex. sätta upp den på ett trimbord eller vanligt bord medan du kammar den. Om din katt är väldigt ömhudad och har tät underull och päls, använder du den glestandade sidan av kammen först. Jag börjar alltid med att kamma under hakan för jag vill "utnyttja" de ställen som katten gillar att bli kammad på. Har aldrig någonsin träffat på en katt som inte gillar att bli kammad/kliad där. Och detta ställe är det jag återkommer till när jag vänjer en katt att bli kammad som inte tycker om pälsvård. När jag sedan ser att katten gillar att bli kammad under hakan så testar jag att kamma nacken samtidigt som jag kliar lite under hakan. Accepterar den nacken så fortsätter jag att försiktigt kamma längs ryggraden. Då sätter jag ner kammen och tar lite lagom päls åt gången och "vänder upp" kammen försiktigt varje gång som jag kammar igenom pälsen. Efter detta moment, kammar jag ner pälsen lite lätt bara så att hårstråna lägger sig mot kroppen igen. Går sedan tillbaks till hakan med kammen för att "utnyttja" det katten gillar, så att det blir lite gosigt och mysigt igen så att inte kissen tröttnar på mig. Sedan jobbar jag mig fram på detta vis hela tiden, kammar igenom en annan del på katten, går tillbaks till hakan och goset o.s.v.

Videoklipp på detta kommer inom kort. 

När vi sedan kommer till baksidan av kattens lår/byxor, så finns det skonsammare sätt att kamma på än bara uppifrån och ner. Många katter är väldigt känsliga och ömhudade på sina baklår. Några av mina katter är det, men jag kammar ändå alltid alla på samma sätt då det kommer till byxorna. Jag kammar nerifrån och upp, samtidigt som jag låter min andra hand komma efter kammen. 

Videoklipp på detta kommer inom kort. 

Vuxna katter 

Har du en vuxen katt som inte gillar att bli kammad så gör du på samma sätt. Börja vänja den stegvis med kamning under hakan, testa att kamma nacken o.s.v. Ta små steg i taget. 

Sammanfattning 

- Var alltid lugn och sansad då du hanterar din katt. 

- Ha tålamod - Rom byggdes inte på en dag... 

- Börja med att lägga antistat i pälsen OM det behövs, så att du inte ger katten stötar. Tänk på att även dina innetofflor/skor kan ge stötar... 

- Är katten väldigt ömhudad, har tjock underull och päls, välj den glestandade sidan av kammen. 

- Ha positiv energi och arbeta dig försiktigt, lugnt och metodiskt fram genom pälsen med små steg i taget.


© Karin Boman, S*Baltimore's British Longhair. All rights reserved.